3 Συμβουλές
Σπίτι
γλυτώστε την ταλαιπωρία.
Τύφλα να´ χει ο διαβολάκος....

ΚΡΑΣΙ

Αν λερωθεί το άσπρο σας τραπεζομάντιλο ή άλλο λευκό ύφασμα με κόκκινο κρασί, ρίξτε στο λεκέ λίγη τσικουδιά και θα φύγει αμέσως. Έπειτα πλύνετε το κανονικά.

Στο σημείο που λεκιάστηκε το χαλί από κόκκινο κρασί, ρίξτε αμέσως αρκετό αλάτι ή σόδα φαγητού και αφήστε το μέχρι να απορροφήσει το λεκέ. Μετά περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει πάνω στο λεκέ για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Aν έπεσε κόκκινο κρασί στο καλό σας τραπεζομάντιλο, αφήστε το λεκέ να μουλιάσει σε άσπρο κρασί ή ούζο. Πλύνετε στη συνέχεια το τραπεζομάντιλο κανονικά.

Για λεκέδες από σοκολάτα , λάδι , κρασί σε καναπέδες , κουρτίνες και οτιδήποτε ύφασμα ακόμα και σε ρούχα, ρίξτε αμέσως στο λεκέ σόδα υγρή (αυτή στο κουτάκι) , και τρίψτε με ένα πανάκι. Ο λεκές θα εξαφανιστεί αμέσως.


ΣΚΟΥΡΙΑ

Οι λεκέδες σκουριάς των σκευών της κουζίνας αφαιρούνται, εάν τους τρίψετε με φέτες ωμής πατάτας.

Για να βγάλετε τους λεκέδες σκουριάς από ρούχα, βάλτε στο λεκέ μια φέτα λεμόνι χωρίς τη φλούδα, από πάνω τοποθετήστε ένα λευκό πανί και σιδερώστε με καυτό σίδερο. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τρίψετε με μια οδοντόβουρτσα πάνω στο λεκέ ένα μείγμα από ξύδι και αλάτι ή λεμόνι και αλάτι, να το αφήσετε για 30 λεπτά στον ήλιο να στεγνώσει και μετά να το ξεπλύνετε με καυτό νερό. Η διαδικασία είναι ασφαλής για λευκά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Για σκούρα ρούχα κάντε μια δοκιμή πρώτα σε ένα σημείο που δε φαίνεται.


ΤΣΙΧΛΑ

Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη, έτσι ώστε η τσίχλα να παγώσει και να σπάσει σε κομματάκια.


ΒΕΡΝΙΚΙ ΝΥΧΙΩΝ

Για να καθαρίσετε το βερνίκι νυχιών που έπεσε σε βαμβακερό ύφασμα, βάλτε ασετόν σ´ ένα πανάκι και μ´ αυτό τρίψτε το λεκέ μέχρι να εξαφανιστεί. Παράλληλα, κάτω από το ύφασμα που έχει το λεκέ, έχετε φροντίσει να βάλετε πανί για να απορροφήσει το ασετόν. Επίσης, αν το πανάκι με το οποίο καθαρίζετε το λεκέ λερώνεται, να το αλλάζετε.Μετά πλύνετε το ρούχο σας κανονικά.

Διαλύστε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό μια κουταλιά μαγιά μπύρας....σε 3-4 ωρες ξεβγάζεις πολύ εύκολα.


ΚΡΑΓΙΟΝ

Οι λεκέδες από κραγιόν εξαφανίζονται αν τους τρίψετε με γαλάκτωμα προσώπου. Μετά πλύνετε κανονικά το ρούχο με απορρυπαντικό.

Μια λύση είναι να ψεκάσετε το σημείο με το λεκέ από κραγιόν με λακ. Αφήστε το για δέκα λεπτά και αργότερα αφαιρέστε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Μετά βάζοντας το στο πλυντήριο θα έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Μια άλλη λύση είναι να το τρίψετε με υγρό πιάτων.

Αν λερώσατε τη μπλούζα σας με κραγιόν τρίψτε το λεκέ με λευκό οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό. Πλύνετε το ρούχο κανονικά προσθέτοντας, αν ο λεκές είναι πολύ επίμονος, λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό. Ξεπλύνετε πολύ καλά.  
Οι λεκέδες από κραγιόν βγαίνουν αν τους τρίψουμε με λευκή οδοντόκρεμα.


ΚΕΡΙ

Τρίψτε τα ρούχα με πράσινο οινόπνευμα και το κερί θα διαλυθεί.

Η κλασική λύση είναι να «παγώσετε» το κερί με ένα παγάκι και μετά να το βγάλετε ξύνοντας το προσεκτικά με ένα κουτάλι (για να μην χαράξει π.χ. η επιφάνεια ενός επίπλου). Αν έχει πέσει σε ύφασμα, βάλτε το στην κατάψυξη (αν χωράει, αλλιώς πάλι τοπικά με παγάκια το κρυώνετε) και το αφαιρείτε. Τα υπολείμματα τα βγάζετε σιδερώνοντας το ύφασμα ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας που θα απορροφήσει το κερί. Αν το κερί είναι χρωματιστό-αρωματικό μπορεί να αφήσει στάμπα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείτε πριν την πλύση ειδικό καθαριστικό για προεργασία. Μην βάζετε μικροαντικείμενα και ρούχα στο φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσει το κερί. Μπορεί να αναφλεγεί!  


ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αν λερωθήκατε με σοκολάτα και το ύφασμα που φοράγατε ήταν βαμβακερό τότε βάλτε αρκετό αλάτι σε ένα μπολ με νερό και τρίψτε με ένα πανάκι την επιφάνεια που έχει τον λεκέ. Αν το ύφασμα σας ήταν μάλλινο, μεταξωτό ή λινό στο νερό ρίξτε αμμωνία αντί για αλάτι. Τέλος αν το ύφασμα σας ήταν συνθετικό, τρίψτε το λεκέ και νερό το οποίο έχει μέσα λεμόνι.

Αν το σοκολατένιο σουφλέ σοκολάτας άφησε τα σημάδια του στα ρούχα σας κάντε τα εξής: Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη σοκολάτα και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, επαναλάβετε αν χρειαστεί και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.  


ΛΑΔΙ/ ΛΙΠΑΡΑ

Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύντε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την πούδρα ταλκ.

Τρίβετε το λεκέ με λευκή κιμωλία και στη συνέχεια πλένετε το σημείο καλά. Αν, πάλι, πέσει λάδι πάνω σε μεταξωτό ή γενικά ευαίσθητο ύφασμα, τότε μπορείτε να ταμπονάρετε το σημείο με ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού και ταλκ. Το αφήνετε να απορροφήσει το λεκέ και μετά βουρτσίζετε. Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από μια λαδιά είναι να ρίξετε πάνω στο σημείο βραστό νερό και στη συνέχεια μαγειρική σόδα και να το τρίψετε καλά ή να τρίψετε το σημείο με διάλυμα αμμωνίας και νερού.

Ο κρόκος αυγού χτυπημένος καλά με χλιαρό νερό βγάζει από τα ρούχα τους λεκέδες από τα λίπη.


ΜΕΛΑΝΙ

Οι λεκέδες από μελάνι είναι από τους πιο δύσκολους, ίσως και ο δυσκολότερος. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα.
Αν το ύφασμα μας είναι βαμβακερό τότε παίρνουμε δυο κομματάκια βαμβάκι. Βάζουμε το ένα κομμάτι από το μέσα μέρος του υφάσματος και από την άλλη μεριά βάζουμε το δεύτερο κομμάτι βαμβάκι αφού πρώτα το βουτήξουμε στο γάλα. Το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί το μελάνι.
Αν ο λεκές είναι από μελάνι πένας, όπου είναι πιο ισχυρό, τότε βάζουμε το ύφασμα μας να μουλιάσει αρκετές ώρες μέσα σε χλιαρό γάλα και στο τέλος ξεπλένουμε με νερό και λεμόνι.

Περάστε πάνω στο λεκέ άσπρη οδοντόκρεμα, αφήστε την για μερικά λεπτά και μετά ξεβγάλτε.


ΚΕΡΑΣΙΑ/ ΦΡΑΟΥΛΕΣ/ ΜΟΥΡΑ

Αν έχετε λερωθεί με κεράσια ή μαύρα μούρα, τότε μπορείτε να διαλύσετε λίγη σόδα σε μια λεκάνη με νερό, να μουλιάσετε το ρούχο κι έπειτα να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Δοκιμάστε να πλύνετε τοπικά τους λεκέδες με ένα διάλυμα από γάλα και λεμόνι. Αν χρειαστεί τρίψτε τους με ένα βουρτσάκι.


ΚΑΦΕΣ/ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Παίρνετε νερό και ρίχνετε μέσα λίγο ασπράδι αβγού και το ανακατεύετε. Με το μείγμα αυτό τρίβετε καλά το λεκέ και μετά πλένετε κανονικά. Επίσης, μπορείτε να περάσετε το σημείο με ξύδι και στη συνέχεια να το πλύνετε με σαμπουάν.


ΑΙΜΑ


Μουλιάζετε το ρούχο σε πολύ κρύο νερό σχεδόν παγωμένο και μετά το πλένετε κανονικά. Μπορείτε ακόμη να αφήσετε λίγο κρύο νερό να τρέξει επάνω του και στη συνέχεια να βουτήξετε το ρούχο για 15 λεπτά σε ένα διάλυμα από 4 φλιτζάνια ελαφρά χλιαρό νερό, μισό κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μία κουταλιά αμμωνία. Τρίβετε ελαφρά από το πίσω μέρος του λεκέ.

Άλλες Συμβουλές...

Πρόσφατες Ιστορίες

Τι το´ θελα και μίλαγα....
[Έφαγα κόλλημα...]
Το αντίδοτο.
[Διάβασε...]
Λύκειο vs Love
[Σχέσεις...Σχολείο]
Αστικά και δεν είμαι καλά!
[Νευράκια...]
Αν δεις πολυθρόνα....τρέξε.....
[Έγινα ρόμπα...]
Όταν έπεσα για ύπνο....
[Όνειρα...]
Αναμνήσεις.. έτσι ξαφνικά....
[Άκου να δεις...]
Το shopping κάνει κακό στην υγεία.....
[Και εσύ???]

Newsletter


Powered by:  e-volution software